FAQ – Dette er sektionen for ofte stillede spørgsmål

Det er her du finder diverse fakta om ståltag, samt svar på alle de spørgsmål der kan opstå. Finder du ikke svar på dit spørgsmål her? Tøv ikke med at kontakte os pr. e-mail eller Chat, Chatten er god til hurtige spørgsmål – Skriv til chatten hele døgnet, vi svarer hurtigst mulig. Chatten finder du nederst til højre. På den måde får vi opdateret denne liste med relevante spørgsmål og svar og du får samtidig hurtigt svar på dit spørgsmål. Lad os få fjernet tvivlen og leveret nogle svar i stedet. Vi glæder os til at høre fra dig!

Det praktiske omkring opmåling

Har I en monteringsvejledning?

Ja vi har monteringsvejledning til de fleste af vores plader. Princippet for montering er stort set det samme for alle Trapez- og Sinusplader, så selv hvis der ikke er nogen vejledning, så kan man komme langt. Spørg endelig, hvis der er spørgsmål. Du finder vores monteringsvejledninger her.

Lægteafstand på Ståltag?

Lægteafstanden varierer fra profil til profil, så for at få det helt præcise svar får du lige et link til vores Monteringsvejledning. Vejledende kan man dog sige at Tagstenspladen hedder 348 mm. og Trapez- og Sinusplader hedder 60+ cm. Se lægteafstanden i monteringsvejledningen. Når du måler op så skal målet være fra midt til midt på lægten, eller måske endnu nemmere fra top til top, så har du en korrekt lægteafstand.

Hvor mange plader skal jeg bruge?

De angivne breddemål er dækbredden, Eks. TP19 har en dækbredde på 1,09 meter pr. plade. Skal du dække 10 meter, skal du derfor bruge 9,17 plader = 10 plader. Vi har gjort det nemt for dig – Prøv vores pladeberegner her: Beregn antal plader. Beregneren kan anvendes til alle vores pladeprofiler.

Hvordan finder jeg min taghældning?

Det er faktisk meget nemt at finde taghældningen, det kræver kun 3 mål. Vi har gjort det nemt for dig og lavet en formular: Beregn taghældning her. Mindste anbefalede taghældning er 5 grader på Trapez- og Sinusplader. For Tagstenspladen er det 12 grader. Du kan faktisk måle taghældningen ret nemt. Er du indehaver af en Geometritrekant med vinkelmåler, eller en Cirkulær Vinkelmåler, så kan taghældningen måles nede fra. En tredje mulighed er at installere en App på din smartphone, der hedder: Angle Meter, så skal du blot lægge telefonen oven på taget, her efter kan du aflæse din taghældning.

Hvor langt skal tagpladen gå ud i tagrenden?

Pladen skal gå cirka 1/3 ud i tagrenden, Den må dog ikke række så langt ud at du ikke kan rense tagrender.

Spørgsmål vedr. produkter

Hvad koster det at få Antikondens belægning på pladerne?

På de plader hvor det er muligt at vælge Antikondens belægning, vil det under prisen, på siden produktinfo, være muligt at vælge mellem ja eller nej til Antikondens. Prisen opdateres med det samme, så du hele tiden kan se hvad det koster. Antikondens belægningen kan opsuge op til 10 dl. pr. m2, ved 0 gr. taghældning. Ved 45 gr. taghælding falder det til 8 dl. pr. m2. Læs mere om Antikondens her.

Skal jeg vælge Antikondens eller Undertag?

Det kommer helt an på situationen. Antikondens fungerer godt til carporte m.m. hvor der er godt ventileret. Men ved benyttet tagetage bør du i stedet anvende et Diffusionsåben Undertag. Husk at de nederste 200mm af Antikondensbelægningen skal lakeres. Det forhindrer at belægningen trækker regnvand med tilbage. En vandbaseret klar lak, vil være rigtig god til formålet. Er du i tvivl, så ring 5663 0222. Læs mere om Antikondens her

Har du mindre end 15 graders taghældning, så er et diffusionsåbent undertag ikke velegnet, da de typisk kræver en hældning på minimum 15 grader. Så eneste alternative undertag kan være en form for fast undertag, der er opbygget af tagpap på krydsfiner eller brædder. Det kan også være en tyk eller tynd plastbaseret membran eller det kan være lavet af armeret tagpap.

Fugt på indersiden af undertag?

De undertage vi sælger hos Profilmetal, er det man kalder for diffusions-åbent undertag. Fordelen ved diffusions-åbent undertag er at du kan isolere helt op til undertaget. Undertaget er konstrueret på en måde, der gør det muligt for fugt at trænge ud og luft trænge ind. Hvis et diffusions-åbent undertag bliver vådt lukker det tæt.

Hvis du oplever fugt på indersiden af undertaget, så er der nødvendigvis ikke tale om at undertaget er utæt. Fugt på indersiden vil i mange tilfælde skyldes manglende eller begrænset ventilation, det er således fugt fra huset, der ikke kan komme ud, f.eks. som følge af en utæt dampspærre. Husk derfor at anvende ventilationsstuds i dit undertag (1 stk. mellem hver spær).

Hvor mange skruer skal der bruges?

Ved Trapez- og Sinuspladerne beregnes 7-8 skruer pr. m2. Ved Tagstenspladen beregnes 10-12 skruer pr. m2. Til montering anvendes 35 mm. Selvborende skrue, eller 60 mm. Selvborende skrue, hvis det skal sidde ekstra godt fast. Til overlap anvendes Overlapskruen, beregn 2,5 skrue pr. kvadratmeter. Til montering i stål, anvendes borskruen, der kan gennemtrænge op til 2,5 mm. stål. Er der behov for en kraftigere skrue, så kontakt os for pris. Når der er storm eller orkan vinde over Danmark, hører man nogen gange om stålplader der flyver af. Det sker typisk fordi pladerne ikke er korrekt fastgjort, så lad nu være med at spare på skruerne, eller sætte pladerne fast med overlapskruer.


Hvordan bruges lægteskruer ved lægning af tag?

Du beregner 1 skrue pr. meter af lægteskruer og for klemliste skruer gælder det 1 skrue pr. 0,6 meter. Som alternativ til den almindelige lægteskrue, kan man anvende en justerbar lægteskrue. Den justerbare skrue er specielt anvendelig ved ældre skæve tagkonstruktioner. Se efter Justerskrue.

Hvor lang er jeres leveringstid?

Du kan altid se på hvert produkt hvor lang leveringstid du skal regne med. Bemærk at vi sender hele ordren samlet! Så den længst angivne leveringstid er gældende for hele ordren, uanset hvor mange varer du bestiller, men typisk kommer vi hele landet rundt, i løbet af 5-10 arbejdsdage.

Hvor lang tid tager det at montere et ståltag?

Det afhænger af størrelsen på taget, men et gennemsnitligt hus på 120 m2 kan normalt monteres i løbet af 1-2 uges tid. Skotrender, Skorstene, Tagvinduer m.v. kan forlænge processen, da det kræver ekstra tilskæring. Et saddeltag med to lige tagflader er hurtigere end f.eks. et valmet tag.

Hvordan ser overfladerne ud?

Vores plader er coated og farvet med en række forskellige belægninger. Den billigste coating hedder Polyester, det er en helt glat overflade. På trods af navnet er der ikke tale om en plastik plade. Procoat overfladen har lidt struktur, men er stadig helt glat. AluZink er samme farve på begge sider og helt glat i overfladen. Alle vores tag- og vægplader er fremstillet af varmegalvaniseret stål, som har fået en af nedenstående behandlinger. OBS: Billederne er taget meget tæt på pladen, hvilket gør at strukturen fremkommer tydeligt. Når pladerne ligger på taget eller sidder på facaden, vil overfladens udseende, ikke være lige så tydelig. Pladens coating er afgørende for pladens garanti og vælges i forbindelse med farven, på de enkelte tag- og facade produkter.

Det tekniske omkring ståltag og håndtering m.v.

Hvad er forskellen på TP19 TP20 og TP35?

Nummeret angiver profilets højde. Eks. TP19 er 19 mm. høj. Hvor TP35 er 35 mm. høj. Derudover er der lidt forskel i profilets udseende, se tegningen under info for produkterne.

Trapezplade TP19 har en profilhøjde på 19 mm. og 95,7 mm. mellemrum i bunden. Denne plade er velegnet hvis man skal gå på taget, da den har en bred og flad bund.

Trapezplade TP20 har en profilhøjde på 18 mm. og 35 mm. mellemrum i bunden. Denne plade er ens i top og bund og ligner et traditionelt garage-, carport- eller udhustag.

Hvilken Brandklasse og mærkning har ståltag?

Se mere under Godkendelser.

Hvad vejer et ståltag?

Ståltag er et letvægts produkt som kun vejer ca. 4,5 kg. pr. m2. Hvilket gør det i stand til eks. at blive lagt oven på eksisterende eternit tag. Men det gør også at pladerne er velegnet til letvægts konstruktioner og er nemme at arbejde med.

Larmer ståltag?

Nej ståltag larmer ikke. Det er klart at et tag afgiver mere lyd hvis vanddråberne falder direkte ned på eks. et fladt carport tag, end hvis de falder på et hustag med 25 graders taghældning. På et normalt isoleret hus er støj ikke noget problem. Man vil kunne høre det regner, ganske som på andre tagtyper, men det trommer ikke.

Er der genskin i stålplader?

Der er langt fra et glasseret tegl og til en almindelig coated stålplade. I vores standard sortiment finder du Mat Polyester belægningen, som har en glansværdi på 5. Det er den mest matte plade vi er lagerførende med. Vores normale belægning: Polyester, har en glansværdi på 40. Vores stærkeste plade: Procoat har en glansværdi på 40 +/- 6% og har dermed lidt mere glans end den billigste plade. Sammenligner man med et Glaseret sort tegltag, som har en glansværdi på 92, så er ståltag langt mere mat.

Kan stålpladerne udvide sig?

Som andre materialer, arbejder ståltagplader også. Bevægelsen ligger på ca. 0,012 mm. pr. meter, pr. grad. Vi er derfor hele nede i de små tal. Ændringen opstår når pladen er henholdsvis kold og varm.

For at få en idé om materialets arbejde, så vil man på f.eks. Plastik tagrender, skulle bruge et ekspansionsstykke, hvis rendens længde, overstiger 18 meter. Til sammenligning, så skal en ståltagrende først bruge et ekspansionsstykke, hvis rendens længde overstiger 72 meter. Bevægelsen er derfor minimal. Hvis to plader støder op imod hinanden, kan det i nogle tilfælde, give et lille smæld, når nok spænding er opbygget, det løser sig som regel når materialet har fået lov at arbejde sig på plads.
Kilde: Plastmo

Er pladerne lavet af stål? Der står polyester på mit tilbud?

Ja både planplader, tagplader, vægplader og inddækninger er lavet i stål. Planpladerne er desuden magnetiske, hvilket gør at de kan anvendes som opslagstavle. Produkterne fremstilles typisk af 0,4 mm. eller 0,5 mm. varmegalvaniseret stål, som så er coated, med en af belægningerne. I dag kalder vi det stålplader, men førhen har man brugt betegnelsen blikplader, da det er en betegnelse for metal- og aluplader under 2 mm. såkaldt jernblik og aluminiumsblik. For ikke at skabe forvirring, kalder vi det ståltag, da vi ikke har aluminium. En godstykkelse på 0,5 mm. vil være passende til langt de fleste projekter, mens en godstykkelse på 0,4 mm. har visse begrænsninger i længde og anvendelse. Men er prisen afgørende, så skal du have en 0,4 mm. plade.

Har I et farve kort?

Ja det har vi, på farvekortet kan du se alle vores farver og hvilke profiler der kan leveres i hvilke farver. Bemærk at farven kun er på oversiden. Bagsiden er typisk lysgrå eller koksgrå, afhængigt af stålværket. Stålværkerne kører med tilnærmede ral-farver, så farverne vil ikke altid være 100% magen til malerens farvekort. Skal du male noget i samme farve som pladen, anbefaler vi, at du medbringer en farveprøve til din maling leverandør. Du finder farvekortet under info for det ønskede profil.

Er der Garanti på Ståltag?

Vores plader er omfattet af en garanti der gælder mod gennemtæring. De bedste plader leveres med op til 40 års garanti. Læs mere om betingelser her.

Korrosionsklasse / Garanti?
C1-C3: Polyester 0,4: 10 år.
C1-C3: Polyester 0,5: 20 år.
C1-C3: Procoat 0,5: 40 år. / C4: 15 år.

C1 = Meget lav miljøagressivitet.
C2 = Lav miljøagressivitet.
C3 = Moderat miljøagressivitet (Luftforurening og kyst i indre farvande).
C4 = Høj miljøagressivitet (Høj Luftforurening og kyst i ydre farvand).

Holdbarhed Ståltag

En ting er garanti, noget andet er holdbarhed. Holdbarheden på ståltag forventes at ligge på mellem 60-100 år.

Hvad må jeg skære med?

Brug aldrig vinkelsliber: En vinkelsliber giver for voldsom opvarmning i snittet, og gnisterne brænder ned i pladens overfladebelægning. Begge dele forårsager rust. Pladerne kan skæres med en rundsav, med nedsat hastighed (Max 2400 omdrejninger pr. minut), evt. med en Speedycut klinge, en pladeskære, en stiksav, en elpladesaks, en pladestanser eller en hånd-pladesaks. Et langt og lige snit bliver bedst med en rundsav med føringsskinne og den rigtige klinge. En stiksav med metalklinge er et udmærket redskab hvis der ikke skal skæres så meget. En el-pladesaks er god hvis der skal skæres på langs af bølgerne, men kan ikke bruges på tværs.

Skal jeg bruge lynafleder på et ståltag?

Nej, ståltag er ikke mere modtagelig overfor lyn, end andre tag materialer.

Hvordan rengøres stålplader?

Rengøring er sjældent nødvendigt, da den glatte overflade typisk vaskes ren af regnen. Men skulle der alligevel sætte sig lidt alger på overfladen, kan den nemt rengøres med varmt opvaskevand, det er effektivt og ødelægger ikke den lakerede overflade. Alternativt kan man også bruge bilshampoo.

Ovenlysvinduer i mit gamle tag?

I de tilfælde hvor der er ovenlysvinduer i det gamle tag og man ønsker at montere et ståltag oven på, falder spørgsmålet ofte, hvordan gør man. Løsningen er at hæve vinduet med op til det nye tag og etablere en ny lysning indvendig.

Rustpletter på mine stålplader?

Hvis du har rustpletter spredt på pladen, som var det sandkorn, så skyldes det ofte at der er skåret i pladen. Det er vigtigt at man får børstet alle metalspåner væk, når tilskæringen er færdiggjort, da de ellers vil kunne danne rustpletter. Husk at du ikke må bruge vinkelsliber, da det ødelægger pladens galvanisering.

Løst materiale som f.eks. spåner efter tilskæring, skal altid børstes bort. Hvis spånerne ikke fjernes vil der kunne opstå små rustpletter i overfladen, såkaldt  flyverust. Du finder vores vejledning her: Vedligeholdelsesvejledning.

Spørgsmål vedr. Tagrender

Hvilken sav skal man bruge til tagrender?

I forbindelse med Aluzinktagrender, vil man anvende en nedstryger. Er der tale om en plast tagrende, vil man anvende en fintandet sav

Hvor stort tagareal kan man afvande med tagrenden?

Vores 125 mm. tagrender kan afvande et tagareal på 235 m2, hvis nedløbsrøret er placeret i midten af tagrenden. Et Ø75 nedløbsrør kan dog kun klare 217 m2 pr. rør. Hvis nedløbsrøret er placeret i siden så kan tagrende kun afvande 118 m2. Et Ø75 nedløbsrør kan her klare 149 m2, men her er det Tagrenden der bestemmer. Hvis nedløbsrøret er placeret mellem siden og midten, så kan tagrenden afvande 147 m2. Et Ø75 nedløbsrør kan her klare 166 m2, men her er det også Tagrenden der bestemmer.

Øvrige spørgsmål

Hvorfor skal jeg accepterer behandling af persondata?

Fra 25. maj 2018 gælder den nye persondataforordning. Forordningen regulerer, hvordan vi behandler dine data. De nye regler gælder direkte i hele EU og erstatter nationale regler, som eksempelvis persondataloven. Profilmetal har derfor tilpasset vores information og vilkår for behandlingen af persondata, til de nye regler i forordningen.

Hvad er jeres kontonummer?

Vi ser helst at du anvender det betalingsid der fremgår af ordrebekræftelse og faktura. Men hvis det af den ene eller anden grund ikke er muligt, kan du indbetale beløbet på vores konto. HUSK at mærke indbetalingen med dit ordrenummer, så vi kan finde din betaling!
Reg: 4319 Konto: 4783282402

Hvorfor kan I sælge det så billigt?

Vi profilerer selv vores produkter på vores fabrik i Slagelse. Du handler derfor direkte med fabrikken som laver pladerne. På denne måde er der ikke nogen mellemmand der skal tjene på produkterne. En anden ting er at vi producerer pladerne i større mængder. Det er mere økonomisk end små ordrer på special mål. Vi laver også ordre på specialmål, men til en højere kvadratmeterpris, se efter bestilling på mål.

Udstilling / Showroom

Vores profiler kan altid ses på vores adresse i Slagelse. Kommer du forbi inden for åbningstid, vil du ofte kunne se hele sortimentet. Kommer du forbi uden for åbningstid, vil det kun være de mest gængse profiler der kan ses. I tilfælde af messe eller dyrskue vil udstillingen dog ikke være at finde i Slagelse, så her er det nødvendigt at komme forbi inden for åbningstid. Alle profilerne kan desuden ses her på siden. Besøg Profilmetal Stålplader i Slagelse på Skovsøviadukten 3, 4200 Slagelse.

Moms?

Alle priser her på Profilmetal.dk er inkl. moms. Ønsker du at få prisen ex moms, er den hurtigste måde, er at sige pris x 0,8 på lommeregneren.

Er det sikkert at betale med dankort på nettet?

Ja, Dankort eller Visa/Dankort er fuldstændigt sikkert, specielt på danske webshops. Hvis du vil være mere sikker, så kig efter E-mærket og Trustpilot.dk’s logoer. Profilmetal.dk er vurderet af over 1400 kunder på Trustpilot og vi er E-mærket. Betalinger på Profilmetal.dk foretages krypteret gennem QuickPay.dk. Her på websiden kan du betale med langt de fleste kort, inkl. MobilePay, gebyrfrit. Ønsker du finansiering, kan du vælge at betale via ViaBill i indkøbskurven.

Hvad koster levering?

Du kan læse alt om leveringsomkostninger og fragtmåder under Leveringer eller Afhentning.

Hvilket tag er billigst?

Hvis vi kigger på vores produkter, så får du flest kvadratmeter i en TP19 Trapezplade. Da den har en dækbredde på 1,09 meter og er hurtig og nem at montere. Så er du ude efter et billigt tag, så kig på Trapezplade TP19.

Ser vi på det generelle tagmarked, så er ståltag også blandt de billigste løsninger. Ikke pga. kvaliteten, men fordi monteringen er ret hurtig. Et priseksempel på 120 kvadratmeter og nye tagrender, lander på 23.900 kr. inkl. moms. hvis du selv monterer taget.

Hvordan undgår jeg at bule pladerne ved montering?

Hvis du vil undgå at gå på pladerne, kan du tilskære en krydsfinerplade eller OSB plade som du så beklæder med f.eks. et stræklagen på bagsiden (Siden ned mod tagplade) Nu kan du, hvis hældningen ikke er for stejl, skubbe dig rundt på tagpladen med hænderne uden at trykke tagprofilerne. Pladen skal selvfølgelig være stor nok, til at du kan sidde på den og så du kan fordele trykket mellem flere profiltoppe. OBS: Tip anvendes på eget ansvar!

Hvorfor er jeres fragtpriser så høje?

Transport af tagplader er desværre ikke gratis, men det skyldes at vi udelukkende leverer vore stålplader med stor sættevogn, pladerne aflæsses med truck. Mindre pakker sendes med Brink Transport til normal fragt pris. Stålpladerne transporteres med sættevogn. De store sættevogne kan sjældent kører ind i kolonihaver, men lastbilens medløbertruck, kan ofte komme tæt på den ønskede placering.Den store sættevogn, gør at vi kan have mange leveringer med på hver tur. Det er med til at holde de samlede transport omkostninger nede. Du kan altid se den gældende fragtpris under leveringer.

Hvad er Butikspris / Normalpris?

Butiksprisen er udtryk for prisen i vores prisliste. For Tag- og Vægplader er den angivne butikspris for ordre under 50 m2. Priserne du ser online, gælder som udgangspunkt kun online. Her giver vi mulighed for en “høflig selvbetjenings pris”. Du sparer nemlig penge på tag- og vægplader i viste standard mål, i forhold til prislisten. Det er også muligt at bestille plader skåret på mål via denne hjemmeside, også her, vil der være penge at spare på online bestilling.

Hvad koster et nyt tag? Få et tilbud her

Et priseksempel på 120 m2 tagflade med nye tagrender, lander på bare 23.900 kr. inkl. moms. Hvis du laver det selv. Få en pris på dit tag her:

Vores fordele giver glade kunder

Køb ståltag online
Køb online
Få et tilbud på nyt ståltag
Få et tilbud
Find dit nye tag her
Find butik
Kontakt os
Kontakt os